A vőfély gondoskodik a jó hangulatról

Vőfély

Már nagyon régi szokás, hogy a lakodalmakba, ezzel a tevékenységgel foglalkozó embert hívnak meg. Régebben ezt a szerepet többnyire a család rokona, esetleg barátja vállalta el és megtiszteltetésnek vette. A vőfély először kikéri a menyasszonyt a házánál a szülőktől a leendő férjnek, illetve annak jelenlétében.

Ezután elbúcsúztatja a családjától, azon belül az apától, az anyától, a testvérétől vagy a testvéreitől és a nagyszülőktől. Ezt régi szép szövegekkel teszi. A vőfély a lakodalom során a különböző fogások előtt kis versekkel szórakoztatja a násznépet, ezáltal dobja fel a hangulatot. A feladatai közé tartozik, hogy vicces, tréfás játékokkal mulattatja a násznépet és az ifjú párt.

A feladatokat a vendégek és a pár hajtja végre. Az ajándékozás alatt szintén ő vezényeli le a folyamatot. A vőfély felszereléséhez, ruházatához tartozik a bokrétás kalap, valamint a szalagokkal feldíszített bot is. Ez a személy elengedhetetlen tagja a lakodalmaknak, a jókedv és a megfelelő hangulat szempontjából.